miercuri, 1 octombrie 2008

Candidatii diasporei

Am salutat decizia legiuitorilor romani de a crea colegii electorale pentru diaspora romaneasca, acum vreau sa-i salut si pe cei care se declara gata sa ne reprezinte in Parlamentul Romaniei. Ma inchin in fata lor si in fata sacrificiilor si renuntarilor la care se vor supune pentru a-si servi neamul. Si cu cat mai multi vor fi, cu atat mai bine.

Vreau sa cred ca acesti confrati s-au gandit bine inainte de a se lansa in cursa si ca sunt constienti de responsabilitatile carora vor trebui sa le faca fata. Amintesc, in treacat, faptul ca vor fi nevoiti sa traiasca departe de familie o buna perioada a anului, ca vor fi nevoiti sa faca vizite in comunitatile romanesti din zona pe care o reprezinta, etc., ca sa nu mai amintesc posibilitatea renuntarii la cariere si la sursele de venit. Sunt intrebari legitime pe care cel care scrie nu le-a considerat la inceputul lui 90’ cand, luat de entuziasmul schimbarii din tara si plin de sperante, a sarit in primul avion, repatriindu-se. Pentru cei care nu ma cunosc, am candidat pentru Parlamentul Romaniei la alegerile din 20 mai 1990, cele cunoscute sub numele de „ alegerile din duminica orbului”. Ma rog, acelea sunt timpuri bune de uitat!

Nu sugerez candidatului diasporean vreun program electoral, ramane ca el sa si-l construiasca si sa ma convinga de valoarea lui dar vreau sa-l avertizez ca doresc sa-i cunosc „foaia de parcurs”, in special ce a facut pana astazi pentru Romania si pentru comunitatea in care traieste, cum vede relatiile si echilibrul dintre generatiile de romani emigranti, ce isi propune sa realizeze ca deputat sau senator, ce legi va initia, etc., etc.

Imi doresc si le doresc si lor o campanie curata fara atacuri la persoana, cu cat mai multe schimburi de idei si opinii. Este in interesul nostru ca ei sa aduca decenta si eleganta in viata politica romaneasca si sa dovedeasca ca timpul petrecut si experienta dobandita in tari cu vechi traditii democratice pot servi cel mai bine cauza.

Nu pot sa inchei fara sa ma opresc la modul scandalos in care anumite partide isi desemneaza candidatii pentru diaspora. Gasesc absolut inacceptabila si insultatoare decizia acestora de a ne cere votul pentru persoane care, in cel mai bun caz, si-au facut doar vacantele in strainatate!

Niciun comentariu: