joi, 30 octombrie 2008

Uninominalul

Cativa dintre prietenii mei, preocupati de faptul ca la uninominalul din acest an un numar considerabil de parlamentari si legiuitori vor fi alesi din randul artistilor, cantaretilor sau sportivilor si asta pentru notorietatea lor si nu pentru calitatile de politicieni. Eu incerc sa-i conving ca o astfel de abordare se bazeaza mai degraba pe niste prejudecati si ca nimeni nu poate sti ce se ascunde in spatele unei persoane. Avem atatea exemple in viata incat e usor sa concluzionezi ca, in politica, nu profesiunea este cea care primeaza, ci omul. In final, totul se rezuma la calitatile sale de lider si la capacitatea de a vedea si a pune in perspectiva treburile si nevoile comunitatii.

Eu raman la convingerea ca in noua legislatura apele se vor limpezi si o noua ordine valorica bazata pe competenta isi va face locul in randul politicienilor romani. Imi bazez afirmatia pe faptul ca fiecare parlamentar se va afla, la un moment sau altul, fata in fata doar cu alegatorul, cat si pe faptul ca, de acum, viitorul sau politic va sta mai mult la mana acestuia, si, nu, ca pana acum, la mana sefului sau de partid. Astfel, din acest an, vom avea politicieni de un singur mandat cat si politicieni in drum spre consacrare. In paralel, va fi foarte interesant de observat evolutia sau involutia actualilor politicieni (in special cei prezenti in viata politica din 90’ incoace).

Mai ramane ca desemnarea candidatilor la urmatoarele alegeri din 2012 sa se faca printr-un sistem de nominalizare* supus votului deschis membrilor partidului din colegiul in care acestia candideaza si atunci vom putea spune ca avem un sistem electoral echitabil si democratic. Se subintelege ca regulile pentru inscrierea si validarea candidatului independent sunt diferite.

Inteleg ca 2012 este departe dar acesta este pretul pe care il platim pentru intarzierea democratizarii la timp a Romaniei.

* Sistemul poate fi pus in miscare chiar mai devreme de 2012, de indata ce un loc in Parlament devine vacant prin demisie, incapacitate, etc.

Niciun comentariu: