luni, 13 octombrie 2008

Maria Sa alegatorul !

Maine, 14 octombrie 2008, canadienii ies la vot pentru a isi alege parlamentarii si noul guvern. Pentru prima oara in istorie la aceste alegeri alegatorului ii se cere sa-si probeze identitatea si domiciliul.

La fel ca si romanii vor spune unii si atunci de ce se tot lamenteaza diasporenii!?. Ei bine, sunt cateva diferente care merita subliniate. Daca noua romanilor ni se cere sa probam cetatenia romana cu un document valabil si la zi cum este pasaportul sau cartea de identitate ( pe care se prea poate sa nu-l mai avem, vezi postarea anterioara "Noi suntem romani!"), canadianului ii se ofera o intreaga gama de posibilitati, dupa cum urmeaza:

1. Permisul de conducere. Este singurul act canadian oficial in care posesorul este identificat prin nume si domiciliu. In general acest act contine si fotografia titularului, spun in general deoarece titularul poate opta si pentru permis fara fotografie. Cei fara permise de conducere pot obtine, la cerere, o carte de identitate provinciala. E bine de stiut ca in Canada nu exista carti de identitate identice buletinului romanesc.
2. In cazul in care alegatorul nu poseda actele mai sus mentionate el se poate identifica cu 2 documente, zise oficiale, cum ar fi permisul de pescuit sau de vanatoare, facturile de telefon, gaz sau electricitate si lista, o puteti vedea apasand aici, continua.
3. Daca alegatorul nu poseda nici aceste din urma acte el poate totusi vota prin depunerea unui juramant in fata unuia dintre alegatorii cu actele in regula.

Concluzia e simpla, votul este sacru si nu poate fi ingradit, legiuitorii fiind obligati sa gaseasca mijloacele necesare exercitarii acestui drept in litera si spiritul constitutiei.

Where there’s A WILL there’s A WAY!

Niciun comentariu: