duminică, 26 octombrie 2008

A saptea putere

L-am auzit astazi pe premierul Tariceanu spunand ca Romania ar putea deveni a saptea putere economica a Uniunii Europene. Eu il cred cu conditia ca statul sa se dea la o parte, ca „marii" economisti, ajunsi ministri, sa se rezume la scris articole in reviste de specialitate si la participarea la simpozioane, iar economia sa o lase in mainile oamenilor de afaceri, primii interesati ca ea sa prospere.

Se spune ca economia romaneasca „duduie”, posibil sa fie asa, dar acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca aproximativ 80% din ea se afla in maini private. Aceasta este cheia succesului economic al Romaniei de astazi.

Mai ramane ca si cetateanul sa inteleaga ca bunastarea sa si a familiei sale depinde in mare masura de succesul omului de afaceri de langa el si foarte putin de interventia guvernului sau a statului. Atunci, daca o va face, Romania va ajunge la normalitate.

P.S. Ross Perot, un bogat american, candidat la presedintia americana in 1992 si 1996, in raspunsul pe care l-a dat unui jurnalist care-i reprosa ca nu imbratiseaza ideea unui mare economist, spunea, citez: " cand imi veti arata un economist bogat, il voi crede si ii voi urma sfatul".

Niciun comentariu: