miercuri, 29 octombrie 2008

Votul prin corespondenta

Majoritatea tarilor ofera cetateanului posibilitatea sa-si exercite dreptul la vot in orice situatie s-ar afla. Astfel, daca se gaseste in localitatea in care isi are domiciliul stabil, el voteaza in ziua alegerilor, daca nu, i se ofera posibilitatea sa voteze anticipat (prin organizarea unor sectii de votare, deobicei cu 1 sau 2 saptamani inaintea alegerilor propriuzise) sau prin votul prin corespondenta. Acest ultim mijloc serveste foarte bine nevoile cetatenilor aflati la studii (studenti, turisti, militari, etc.) ca si al celor aflati in vizite sau stabiliti in strainatate. Sistemul e simplu si eficace, din exemplul de mai jos ( formular folosit de canadieni) se pot vedea cerintele pentru probarea cetateniei si domiciliului.



E greu de inteles de ce autoritatile romane nu imbratiseaza acest sistem! Adoptarea lui ar face justitie tuturor cetatenilor aflati in imposibilitatea de a isi exercita dreptul constitutional in ziua votului. El ar regla, odata pentru totdeauna, problema studentilor aflati la studii in alta localitate decat cea de domiciliu stabil (in Romania in jur de 450.000), al celor aflati in vizite in tara sau in strainatate, si, mai ales, ar raspunde nemultumirilor exprimate de foarte mult timp de catre romanii stabiliti in strainatate (cateva milioane).

Trebuie sa admit totusi ca o incercare pentru introducerea votului prin corespondenta la romani exista. Va mai amintiti de Adrian Cioroianu, fost ministru de externe in perioada aprilie 2007-aprilie 2008 !?. Ei bine, la cererea expresa a romanilor din strainatate, domnia sa a introdus, inca din toamna anului 2007, un proiect de lege privind votul prin corespondenta pe care il puteti examina chiar in site-ul MAE. Din pacate, si, in virtutea unui obicei impamantenit la noi romanii, proiectul, respectiv legea, a murit odata cu demisia ministrului.

Sansa noastra, a „diasporenilor”, ramane acum in mana celor 6 care ne vor reprezenta in viitorul Parlament. As dori, si ca mine cred ca sunt multi altii, sa aflu parerea candidatilor nostri in aceasta chestiune. Le asteptam raspunsul.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Parerea candidatei Ana Birchall o puteti afla aici
Domnule Roman ce parere au cei din diaspora de social-democratie. Il vad pe I.Iliescu si rosu in fata ochilor sau exista o parere/impresie mai nuantata?
Cu respect,
/C

In colt de lume spunea...

@/C Salut pozitia dnei Birchall de sustinere a votului prin corespondenta. Legat de intrebarea despre social-democratie nu va pot raspunde decat in nume personal si asta ar ocupa mult prea mult spatiu in acest cadru. Legat de dl Iliescu, e mai bine, cred, sa lasam istoria sa se ocupe de domnia sa. In ceea ce ma priveste spun doar "let bygones be bygones"