vineri, 3 octombrie 2008

Cum e pe la altii !?

Pentru ca tot suntem in preajma alegerilor ma gandesc ca cititorul poate e curios sa afle cum este retribuit un deputat canadian.

Salariul anual este de $155.400 CAD (impozabil) la care se adauga anumite servicii, anume, 64 de calatorii (dus si intors) pe an cu avionul, oriunde in Canada, pentru parlamentar si/sau membrii familiei si gratuitate pentru intreaga familie pe calea ferata.

La cele de mai sus se adauga $ 24.500 pe an cheltuieli de deplasare si reprezentare (neimpozabile) si un plan de asigurari de viata si de sanatate. Planul de pensii este unul generos, dupa 6 ani petrecuti in Parlament pensia ajunge (o poti incasa incepand de la 55 de ani) la $29.000 pe an, la 12 ani de deputatie se dubleaza, samd, putand sa ajunga, exista deja un caz, la $130.000 pe an pentru cel care a servit 29 de ani din viata sa in Parlament. Pentru pensie parlamentarii platesc 7% din salariul anual, restul provine din taxe.

Cei cu functii se bucura de salarii aditionale, vice presedintii de comisii primesc $5.600, liderii partidelor parlamentare, altele decat opozitia oficiala, $ 15.600, secretarii de stat $ 55.800, presedintele de Camera, ministrii si seful opozitiei sunt recompensati cu $74.400 si in final, primul ministru $155.400. Ultimii doi beneficiaza si de resedinte oficiale.

In fine, pentru cei care nu mai sunt realesi dupa un mandat de legislatura (4 ani), „premiul de consolare” este de $ 77.750.

E mult, e putin!?

Ar fi interesant de facut o comparatie cu retributia demnitarilor romani, eu nu am datele respective, poate altcineva sa le posteze?.

Lista completa a salariilor si indemnitatilor demnitarilor canadieni o puteti gasi aici

Niciun comentariu: