joi, 27 noiembrie 2008

Sa ne cinstim gloriile!

Mesajul Nadiei Comaneci



Interviu cu Bela Karolyi

Domnule Bela Karolyi, sunteti o legenda pe picioare. Este suficient pentru a strange voturi? Care sunt atuurile dumneavoastra?

Legenda pe picioare… cred ca este o exagerare. Binenteles ca numele nu este sufficient – vreau ca alegatorii mei sa inteleaga ca vreau sa ma implic in procesul politic pentru ca, pentru prima ora in Romania (din cauza votului uninominal), oameni care cu adevarat au soarta Romaniei in suflet vor sa se implice pentru Romania si nu pentru alte motive. Am o virsta. Sunt realizat. Vreau sa dau ceva inapoi sa particip la crearea unei atmosfere de speranta si oportunitate pe care cred eu ca oamenii din Romania o merita - cumva din ceea ce cred eu ca este in SUA si ce m-a ajutat pe mine aici - speranta ca exista si pentru mine oportunitatea de a ma afirma – asumind ca sunt gata sa muncesc si sa nu imi pierd speranta. Cred ca legenda despre mine ar trebui spusa mai ales detaliind adversitatea pe care a trebuit sa o inving – nu ma pling – dar asta este forta mea interioara si ceeea ce ma face pe mine astazi sa fiu mindru de ce am facut – speranta ca miine va fi altfel. In mod clar intodeauna a fost ceva care nu m-a lasat sa imi pierd speranta si asta cred ca a venit si din umanismul celor din jurul meu, familie si prieteni. Acest umanism este esential pentru orice societate – asta vreau eu sa fac – sa ajung sa re-crez in Romania bazele acestui umanism asa incit intr-o zi toti in Romania sa simtim la fel - ca oricita adversitate ne asteapta in fiecare zi in momentul in care ne sculam – la sfirsitul zilei ne intoarcem acasa si putem sa ne spunem – da, este foarte greu dar am mai schimbat si astazi ceva cel putin o alta minte si maine poate o sa ne schimbe alti pe noi – asa incit sa avem speranta ca intr-o zi vom avea o solutie chiar daca acea solutie nu va fi decit inceputul altei probleme. Da, cred ca asta este esenta democratiei – umanitatea si schimbul liber de idei. Ca in antichitate – in Grecia – discutii in piata - fiecare discuta si asculta la ce il intereseaza pe el intr-un mod empatic, uman, tolerant si receptiv.

Ma gandesc ca porniti de la premisa ca pe cei de peste Atlantic ii mai intereseaza ce se petrece in Romania, altfel n-ati candida. Pe ce va bazati?

Cred ca aici (peste Atlantic) apatia a luat sfirsit odata cu aparitia votului uninominal si dupa cum stiti asta s-a intimplat si in tara . Oamenii sint foarte entuziasti pentru ca realizeaza ca in final au o voce. A fost un pas esential, si, daca ne place Basescu sau nu – asta il va propulsa in cartile de istorie - uninominalul. Cred insa ca va trebui rapid sa facem urmatorul pas – votul la vedere – eu aici imi votez senatorul in functie de cum si ce a votat el pe timpul celor cativa ani pentru care eu i-am dat mandatul. Toata lumea aici face la fel. Se uita la cum a votat iecare in functie de subiectul pe ca il intereseaza pe el – somaj, economie, religie, avorturi – si in final alege. Asta va trebui sa avem si in Romania – sa poata alegatori mei – daca ajung in Parlament – sa se uite data viitoare la dosarul meu si sa spuna - uite domnule, Bela nu ne-a pacalit a votat asa cum a spus cu constiinta lui de cetatean al Romaniei si nu pentru ca a vrut UDMR-ul sau PSD-ul sau PDL – ul sau cine mai stiu eu. Vor fi situatii in care voi vota poate total diferit de ce s-ar astepta colegii mei politici dar intodeauna votul meu va reflecta parerea alegatorilor mei.


Ce fel de campanie ati facut in America? Ce ati dicutat in cadrul intalnirilor cu alegatorii? Ce v-au intrebat si ce le-ati promis?

Nu cred ca am avut indeajuns timp sa pot sa difuzez mesajul meu. Sunt foarte multe stereotipii despre mine si in general despre maghiarii din Romania – vreu sa fie foarte clar – eu candidez pentru un loc in Parlamentul Romaniei si sunt cetatean roman si asta trebuie sa spuna totul. Ce am promis – simplu - asa cum am spus deja – votul la vedere – pentru a continua modernizarea clasei politice. Gata cu trocurile politice care au distrus Romania . Asta va dezmembra intresele obscure ale “baietilor destepti”. In plus transparenta si constiinta civica inainte de toate.


Ati avut si sfaturi legate de criza economica mondiala, care se repercuteaza si asupra lor? A propos: ce sfaturi le dau conducatorii americani cetatenilor? Care este atmosfera acolo?

Sunt citeva lucruri pe care trebuie sa le intelegem din actuala criza economica - primul - nu trebuie sa uitam niciodata istoria – intotdeauna se repeta. Binenteles ca nu va fi absolut la fel – modul in care se repeta - forma va fi alta cu schimbari pe ici pe colo – dar esential in mare rezultatele vor fi la fel. Deregularizind activitatea bancilor a rezultat in dezastru de cind li s-a dat acordul sa poata functiona in acelasi timp pe piata de capital si de investitii - inclusiv la bursa - pe piata derivatelor financiare. Asta in contextul in care ingineriile financiare nu erau verificate de nimeni si s-au creat derivate financiare de sute de bilioane de dolari fara sa existe un clearing house. Dar am stiut asta din 1929 – si in final dupa 70 de ani am uitat. Al doilea lucru – si cred foarte important – nu trebuie sa ignoram niciodata capacitatea unora de a fi lacomi dincolo de absolut orice decenta. De asta cred ca sistemul politic trebuie sa fie unul democratic cu “check and balances” care sa nu permita interpretari ale unor adevaruri esentiale care au fost deja verificate in timp. Votul uninominal si la vedere este esenta democratiilor avansate. Din nou – nu sustin idea de activitate regulatorie bezmetica fara nici un sens in economie – sustin activitatea regulatorie in sistemul bancar. Asa cum deja simtiti in Romania acum - sistemul deschis de credit este inima unei tari si economii vibrante. Dar un sistem deschis de credit nu se poate sustine la infinit daca cativa baieti destepti fac lobby si schimba legile dupa cum vor si ajung sa creeze cerere artificiala pentru vehicule derivative fara nici o acoperire. Dupa care, aceeasi baieti destepti se intorc si spun uite ce problema mare avem cu atita vehicule de credit asigurate si neacoperite si uite ca trebuie sa plateasca cineva – si de ce nu alegatorii - poporul din taxe pentru ca totul este asa de intricat ca nu putem sa lasam nici o banca din sistem sa falimenteze ca in fapt am creat un domino care odata pornit in cadere ar duce la haos. Cam asta a fost. Lipsa de activitate regulatory a creat castelul asta de carti cu derivative fara acoperire si cind una dintre carti a tremurat putin totul s-a naruit. Asa ceva nu trebuie sa se mai intimple niciodata – aici politicul trebuie sa se implice in mod responsabil. Binenteles – ca acel politic trebuie compus din oameni care stiu si inteleg istoria si care deasupra oricarei porniri si interese inteleg ca lacomia fara nici un sens nu isi are nici un rol la acel nivel.


Ati trecut, dumneavoastra sau prietenii dumneavoastra, pe un buget de austeritate? Faceti economii? Aveti un sfat pentru restul oamenilor afectati de criza?

Buget de austeritate – eu am venit din Romania – eu am lucrat pe buget de austeritate toata viata – si asta am sa fac si in parlament – nu cred ca Romania trebuie sa cheltuiasca ceea ce nu isi poate permite. Bineneteles – ca sunt situatii in care trebuiesc facute datorii pentru a impinge in mod responsabil proiecte esentiale inainte. Dar noi continuam sa cheltuim bani aiurea si inca dupa atitia ani nu avem autostrazile si spitalele pe care probabil le-am platit anticipat de citeva ori pina acum. Binenteles ca toti cei care muncesc in Romania – si mai ales cei care muncesc in domenii esentiale – trebuie sa aiba o viata decenta. Austeritatea are rolul ei – eu am o companie aici – si vreau ca toti angajatii mei sa isi poata permite sa traiasca decent. Deci totul trebuie facut in mod echilibrat. Dar nu am sa sustin proiecte care nu imi sunt explicate deschis si pe care nu le inteleg, si care mai ales nu raspund unei adevarate nevoi a tarii.

Ati declarat recent ca veti incerca sa convingeti cat mai multe familii de maghiari ca Pamantul Fagaduintei nu este America, ci tara de bastina. Detaliati. Or fi gresit oamenii cand au plecat? Ca ma gandesc ca n-au plecat de bine ce le era.

Deci – vreu sa intelegeti – ca multi se vor intoarce in Romania atunci cind vor exista asigurari ca nivelul serviciilor si oportunitatilor de acasa este comparativ cu cel al tarii in care sunt. O groaza de politicieni cred ca lucrurile astea se rezolva automat legislativ ceea ce eu cred ca nu este adevarat. Legile nu se vor aplica decit atunci cind vor fi in inima si sufletul fiecarui functionar. Cind totul se va schimba in jurul lor. Nu poti pretinde ca esti un preot bun daca ai simplu o biserica trebuie sa ai enoriasi care sa vina la biserica si sa participe la dialog. Sunt multi oameni in Romania care vor sa faca o anumita meserie pentru ca vor sa faca spaga. Deci inainte de economic si politic – tot cercul a fost parcurs – dupa atitia ani de communism si postcomunism cu capitalism dezumanizant si haotic - determinismele intrapsihice s-au schimbat. Regulile jocului s-au schimbat. Relatiile normale, coerente pe baza de cauza si efect s-au schimbat. Asta trebuie sa rectificam acum cit mai repede – noua clasa politica – consecinta firava a uninominalului – va incerca sa puna determinismele – acelea normale, bazate pe cele zece porunci – din nou la baza societatii – asta este umanismul care creaza si sustine speranta si idea de oportunitate. Fiecare copil din Romania trebuie sa stie ca ei intr-o zi, daca vor munci inteligent si indeajuns vor avea sansa sa fie Karolyi sau Basescu sau cine mai vor ei. Asta intr-un fel este si povestea – repovestita din nou – aici - acum in SUA – avem un presedinte negru – toti copii negrii sau alte etnii din tara asta vor stii de acum inainte ca si ei pot sa spere la ce a realizat Obama. Asta este esenta umanismului, sperantei si oportunitatilor pe care trebuie sa le creem in Romania .

Nu suna ciudat sa vorbiti despre identitate nationala in America, unde aceste notiuni au alt inteles decat in Europa? Daca au vreun continut… Pe voturile cui va bazati?

Ma bazez pe voturile celor care inteleg ca binele nu are decit o singura forma – iar calea unei societati este democratia. Ma bazez pe cei care inteleg ca in Romania in politica nu trebuie sa ne prezentam ca niste genii care au descoperit mersul pe jos si apa calda. Democratia este singura cale. Binenteles ca vor fi adaptari specifice fiecarei culturi dar esential dialogul si votul deschis, la vedere si nominal este calea. Pe urma ne uitam si noi in jur si invatam repede de la altii. Si dupa ce am invatat, adaptat si aplicat tot cu rezultate mai bune ca la alti care sa se transfere in realizari exceptionale o sa ii invatam si noi pe altii. Dar pina atunci trebuie sa fim pragmatici – votul la vedere – este in mod esential urmatorul pas.


Presa din Romania a consemnat mereu declaratiile dumneavoastra legate de gimnastica, actiunile dumneavoastra. Si in America a fost la fel. Sunteti iubit, admirat, oamenii va recunosc pe strada. Nu va oboseste uneori atata popularitate? Nu aveti o greutate pe umeri? Sau in America e altfel?

De ce sa am o greutate pe umeri. Ma bucura aprecierile oamenilor. Imi place sa am sentimentul acela de - piata a democratiei - in care sa pot sa spun si eu ceva si cineva – bineneteles cu cit mai multi cu atit mai bine - sa isi dea si ei cu parerea, si eu sa ma duc acasa si sa ma gindesc si sa imi zic in final da …uite la asta te-ai gindit bine ca cutare si cutare a zis ca e O.K. sau uite asta e cam subreda ca ala a zis ca nu e OK sau uite la ala - chiar ca pune problema cu totul diferit si mai bine ca mine. In plus intotdeauna am crezut ca cei care nu imi sunt apropiati au de fapt cea mai echilibrata parere. Imi place sa vin in contact cu necunoscuti care imi spun pe strada - stii Bela chestia aia care ai zis-o la TV despre …ceva …nu mi-a placut pentru ca asa si pe dincolo – pentru ca necunoscutii sunt cei care nu trebuie sa fie cu mine zi de zi si nu le pasa daca ma simt eu intr-un fel sau altul dupa ce mi-au spus parerea lor. Daca eu am sa am onorea sa fiu ales – as vrea ca alegatori mei sa fie directi si sa imi spuna direct ce nu le convine. Binenteles ca ei vor trebui sa aiba sansa sa stie cum am votat eu – iar eu promit sa informez presa despre cum si ce si mai ales de ce am votat. Ar fi ideal sa avem un sistem la vedere din prima zi – ca toti cei din parlament sa poata sa aiba sansa sa faca la fel – sa isi informeze alegatorii de ce si cum au votat – de rezultatul zilnic al muncii lor ca doar de aia o sa isi ia salariile si nu pentru a jongla cu bile. Promit sa reamintesc colegilor mei in fiecare zi despre necesitatea votului la vedere.


Care este diferenta cea mai mare dintre Romania si America in ceea ce priveste mentalitatea? Au progresat romanii cu ceva, sau progresul este atat de mic incat le mai trebuie 1000 de ani pentru a scapa de angoase?

Romania nu are nevoie de o mie de ani – a parcurs deja 999 – in momentul in care a ales uninominalul – depinde numai de noi daca aceptam o inginerie politica care sa limiteze efectele uninominalului. Asta s-a incercat deja si nu s-a reusit. Sper ca asa ceva nu se va intimpla. Trebuie sa construim pe aceasta fundatie a uninominalului si sa schimbam clasa politica – cu o alta in care oamenii alesi in parlament vin acolo de dimineata, mindrii ca au tara in cap, inima si suflet si nu isi uita alegatori de acasa ca sa faca jocul cine mai stie cui. Din cei o mie – a mai ramas unul – votul la vedere – restul va fi istorie – vom avea un mecanism politic in care alegatorul iesit din apatie va avea o voce si isi va construi tara pe care o vrea el. Intre romani si americani si intre toti oamenii nu este nici o diferenta – da-le romanilor o constitutie ca cea a SUA si mai da-le ceva timp sa o accepte organic si sa o respecte si vor conduce lumea in citeva generatii. E posibil sa se creeze si in Romania un mediu democratic in care toti cei de acolo sa poata sa isi urmeze fericirea prin munca echilibrata si inteligenta si in final sa poata arata lumii ca si ei pot conduce lumea pentru ca si ei sunt talentati si plini de resurse – binenteles ca va lua ceva timp, daca asta este ceea ce vrem democratie cu uninominal si vot la vedere binenteles ca este posibil. Iar eu cu riscul de a fi idealist cred ca este posibil sa ma uit acum la Romania si sa imi inchipui ca e un copil care abia merge si eu cu mintea si experienta mea de antrenor sa stiu exact cum va evolua acel copil la birna in 12 ani la jocurile olimpice din ….oriunde .... gata sa ia aurul in pofida celei mai aprige competitii; asta este foarte posibil daca intr-adevar intelegem sa facem niste pasi responsabili impreuna alegatori si alesi.

Care este lucrul care va enerveaza cel mai mult la romani?

Ca de cind a murit Ceausescu au uitat sa faca bancuri. Nu am mai auzit si eu un banc ca lumea sa ma prapadesc de ris zile intregi. Daca am onoarea sa ajung in Parlament vreau si eu sa aud niste bancuri despre mine. Sa ii vad pe unii ca fac si ei misto inteligent la televizor de mine. Binenteles ca as vrea si eu sa am ocazia sa ajung la televizor si sa fac si eu misto de ei. Cred ca asta este problema – romanii si-au pierdut sensul umorului. Nu ma refer la umorul bezmetic, urit ci la cel inteligent la obiect, pe problema care sa accentueze dialogul, discutia in elementele ei esentiale cind toata lumea este obosita si in cautarea unei solutii care vine mai greu.

Care este omul politic din Romania pe care-l admirati cel mai tare? In afara de Marko Bela…

Basescu – votul uninominal – asta este. Simplu si la obiect. Dar asta fiind spus nu voi inceta sa fiu un critic direct si foarte vocal al domnului presedinte daca voi considera necesar.

Care sunt greselile pe care le fac politicienii romani cel mai frecvent?

Simplu – politicienii nostrii cred ca alegatorii nu inteleg nimic – din contra alegatorii inteleg totul – si stiu ce sa faca si cum sa aleaga. Din pacate alegatorii nu au fost parte integrala a sistemului politic – nu au avut sansa sa voteze oameni ci poze – trandafiri, sageti si alte alea – si aproape jumatate din ei nici nu mergeau la vot pentru ca stiau ca votul lor nu insemna prea mult.

Care este lucrul pe care un om politic nu are voie sa-l faca niciodata?

Sunt multe situatii cind trebuie sa spui ceva care mai tirziu poate fi interpretat ca drept minciuna. Deci nu asta este. Lucrul pe care cred ca nimeni nu are voie sa il faca este sa nu aiba capacitatea sa se intoarca asupra lucrurilor si sa spuna uite m-am gindit la chestia asta si am gresit. In plus asta este ceea ce am sa schimb. Si mai ales daca greseala este grava sa nu aiba capacitatea de a suferi consecintele – demisia de onoare/iesirea de la guvernare – asta trebuie sa fie un act natural in politica din Romania .

Care sunt avantajele pe care le aveti in fata contracandidatilor dumneavoastra?

Numele meu este mai cunoscut dar asta nu este intodeauna un avantaj. Cu cit esti mai cunoscut cu atit mai multe subiecte controversate. Oricum, trebuie in cazul meu sa fac apel la alegatorii mei sa se gindeasca la realizarile mele in primul rind – si in ciuda controverselor – sa nu uite ca realizarile mele ne-au unit pe toti romani, maghiari, sasi, buni, rai, comunisti, securisti, anticomunisti samd.

Credeti ca blondelor le este mai usor in politica?

Blondele – ca peste tot vor avea o viata mai grea in politica – din cauza stereotipurilor - vor fi intotdeauna sub lupa atenta a presei – si va depinde de ele ce fel de viata au cu presa – daca ofera prilejul ca presa sa demonstreze ca sunt parte a stereotipului despre blonde sau daca sunt simplu numai blonde. Si cu asta pentru toti romanii care cred in Romania sa mergem cu toti la vot si sa ne vedem cu bine.


Interviu realizat de
Cristian Mihai Chis
Ziare.com

Niciun comentariu: