vineri, 14 noiembrie 2008

Independent sau partinic !?

Intr-un interviu acordat recent ziarului Romanian Tribune, unul dintre candidatii la parlament din partea diasporei, dl Mircea Lubanovici, spune, citez: “ Decat sa fiu un parlamentar singuratic, ce mananca banii statului si sta pe un fotoliu cald, pacalindu-se ca este independent, cand de fapt este legat si de maini si de picioare, am ales sa merg cu partidul al carui program de guvernare se identifica cel mai bine cu doleantele romanilor din diaspora."

Eu unul sunt putin nedumerit, nu prea inteleg de ce o astfel de afirmatie, cand stim foarte bine ca toate partidele din Romania trecute pe la guvernare, inclusiv cel al dlui Lubanovici, n-au facut absolut nimic, repet, absolut nimic, in ultimii 18 ani pentru romanii din strainatate, cum nici exemple de comparatie cu un candidat independent nu avem de unde sa le luam, cel putin pana acum.

Cum sunt insa optimist din fire eu as da crezare celor ce mi se spun cu conditia ca distinsul candidat sa ma asigure ca isi pune pozitia in joc daca, pana la mijlocul anului viitor, an electoral si acela (alegeri prezidentiale), legea votului prin corespondenta pentru romanii din strainatate nu va fi adoptata de Parlamentul Romaniei.

Pentru ca numai prin implinirea unui astfel de act romanii din strainatate isi vor intra in drepturi si isi vor putea spune punctul lor de vedere. Restul promisiunilor electorale, interesante pentru unul sau altul, sunt nesemnificative.

3 comentarii:

Anonim spunea...

PD-L nu e inca compromis. Daca nu reuseste sa convinga atunci democratia romaneasca e in pericol.
Eu nu sint sigur ca votul prin corespondenta e asa de obisnuit sau raspindit pentru cetatenii unei tari care se afla in afara granitelor. Existe piedici obiective. Ce e neobisnuit aici e miza votului, dat find situatia din Ro, si numarul romanilor care se afla peste granite.

In colt de lume spunea...

Votul prin corespondenta se practica in tari precum Australia, Noua Zeelanda, Canada, Elvetia, SUA, Suedia, Germania si din cate stiu eu si in Franta. Puteti afla mai multe intrand la: http://en.wikipedia.org/wiki/Early_voting

Anonim spunea...

Da, stiu, dar e vorba de persoane care traiesc in tara si voteaza prin corepondenta. Singura exceptie mentionata e Suedia.."Swedes living abroad must register their address and can vote at embassies or through mail."
Asta pentru ca suedezii stiu si citi lupi au in tara, si chiar si de unde provin, dar mai ales ca nu sint speriati de proprii cetateni.