joi, 27 noiembrie 2008

Puterea de a intelege

Parese ca s-au cam incins spiritele in colegiul nr 3 din America, Canada, Australia. Spre meritul lor, nu candidatii, dna Ana Birchall si Constantin Timoc - pe care ii felicit si le multumesc pentru efortul din aceasta campanie - sunt cei care au dat tonul galcevii, ci „chibitii” care, culmea, se mai dau si echidistanti din punct de vedere politic.

Intrebari tendentioase, etichete jignitoare la adresa unui candidat in particular, iata doar cateva dintre cele aruncate in eter de unul sau altul la dezbaterea de la New York si de la Seattle.

Nu sunt aparatorul nimanui dar ca membru de lunga data al acestei comunitati romanesti, nu pot ramane indiferent fata de atitudinea unora, si, in special, fata de incapacitatea acestora de a intelege realitatea vietii din noua lor tara.

Am ascultat inregistrarea audio si am citit primele impresii ale organizatorului intalnirii de la Seattle, si sunt, de-a dreptul, consternat.

Odata, pentru ca cineva care chiar a dorit sa candideze si sa ne reprezinte in acest colegiu, il chestioneaza pe candidatul Timoc de ce a renuntat la cetatenia romana, fara sa stie ca in acele vremuri de trista amintire, renuntarea la cetatenie era calea care iti permitea sa-ti reintregesti familia. Si ca sa se intelegeaga bine, cel care scrie aceste randuri a fost obligat in acele vremuri sa-si „reglementeze situatia fata de statul roman” pentru a-si scoate, dupa doi ani si jumatate de griji si neliniste, copilul din tara!.

A doua oara, pentru ca aceeasi persoana ii reproseaza candidatului Timoc ca, in 2000, anul intoarcerii domniei sale in tara, a facut-o, retineti bine, nu din patriotism, ci pentru bani. Nu repet raspunsul dlui Timoc dar as intreba-o pe distinsa doamna, oare domnia sa a venit in America ca sa o „salveze” sau pentru a-si construi o alta viata, dependenta, cum stim, de bani!? E oare asa de greu de inteles ca prin crearea unui business in Romania sau oriunde in lume nu castiga doar fondatorul afacerii ci si cei care lucreaza pentru el. Acesta este fundamentul capitalismului pe care cu totii il dorim dar care, atunci cand nu ne este accesibil sau nu il intelegem, il combatem cu toata mania proletara pe care inca o mai purtam in noi.

A treia oara, pentru ca se emit dubii, de catre corespondentul in America al agentiei Mediafax si prin ricoseu de catre organizatorul dezbaterii de la Seattle, asupra caracterului si competentei candidatului Timoc, bazate, tineti-va bine, pe neinregistrarea companiei domniei sale, cand poate fi foarte bine vorba de o simpla tehnicalitate, sa nu trimiti la timp formularele, sa nu platesti la timp taxa anuala, etc. Si atunci te intrebi, oare publicatiile stiintifice si realizarile dlui Timoc, faptul ca aparatele create de el si de colegii sai din Timisoara circula prin spatiu sau se indreapta spre alte planete, toate accesibile la un „clik” distanta de arhivele NASA si/sau de internet, nu sunt suficiente ca sa anuleze o intrebare ridicola!?. Domnilor, pe aici nu se fura reputatia, ea se construieste pas cu pas, an dupa an, o viata!

Si, in final, a patra oara, ma intreb cum de isi permite un tanar care inca mai ieri nici macar nu-l cunostea pe Constantin Timoc sa il faca mincinos si sa ii ia in deradere parul alb.

Sper sincer ca dl Timoc va trece cu vederea afirmatia acestuia si ca o va considera drept teribilism al tineretii iar singurul avertisment, daca il va da, sa fie: man, get a life! Altfel...Doamne pazeste-l!

Revin la cele spuse din totdeuna, diaspora nu poate fi reprezentata decat de unul care ii apartine si o intelege. Iar cei care o pot face cu profesionalism sunt Constantin Timoc la Parlament si Bela Karolyi la Senat. Toti ceilalti, oricat de bine intentionati ar fi, nu reusesc, cum se vede, sa o inteleaga.

15 comentarii:

Anonim spunea...

Firma Spaceborne poate ca e suspendata asa cum ati spus din cauza unei tehnicalitati , dar de ce nu mai exista de ceva vreme ( e peste 2 ani daca nu si mai mult)firma nici in evidenta Yellow Pages?
Asta nu inseamna ca de fapt suspendarea este definitiva// firma nu mai exista si ca Dl Timoc stie acest lucru?
Poate Dl Timoc citeste aceste randuri si va da o explicatie plauzibilla

Anonim spunea...

Ceva sigur a fost cu firma fiindca mult timp nu mai aparuse in Yellow Pages. Acuma am reverificat si apare din nou.

Anonim spunea...

Cine sunteti domnule anonim de verificati firma lui Timoc de "mult timp" in yellow pages? Aveati de gand sa va faceti o naveta cosmica si cautati solutii?
Sa fim seriosi. Daca stii ca firma e suspendata nu incerci sa rezolvi problema? Eu cred ca da; oricum nu incerci sa ascunzi un lucru care e public, tocmai in campania electorala

Anonim spunea...

Sunt o persoana curioasa din fire care stie sa navigheze pe internet. Multumesc pentru comentariu. Sunt contestat deci exist

Anonim spunea...

Stimate domnule Roman, imi cer scuze pentru intarzierea cu care am postat si secventa video relevanta pentru afirmatiile mele. Va invit sa recititi postul, sa urmariti secventele video, precum si link-urile care contrazic afirmatiile facute de domnul Timoc la Seattle.

Anonim spunea...

Eduard Koller nu face nimic din teribilism....daca cineva citeste cu atentie ce a postat el , a avut o strategie clara de la inceput : aceea de a aduce intr-o lumina favorabila pe Ana Birchall

A inceput prin a se arata impartial , cu analize amanuntite asupra candidatilor, dar in fond e un simplu manipulator , o marioneta atat de penibila , incat aduce aminte de vremurile mult apuse ale dictaturii comuniste.

Anonim spunea...

Acest Eduard care se da drept un mare roman si pe deasupra si partiot cenzureaza mesajele de pe site-ul propriu si de pe filmele de pe youtube.

De exemplu am postat pe site un comentariu care a disprarut dupa cateva minute.

Noroc ca am facut print screen la ecran si iata dovada la filmul de pe youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=y9x2-9pGVOk


mesajul postat care nu mai apare
http://www.flickr.com/photos/32846039@N02/3065587098/

Anonim spunea...

@Anonymous: videoclipul la care te referi a fost pus pe youtube doar pentru a fi inclus in articol. Dupa cum se vede si din captura ta de ecran, nu am facut pe youtube nici o referire la postul meu, sau la interviul din 2001 al domnului Timoc.
In contextul de mai sus, comentariul tau era lipsit de sens. Faci referire acolo la un articol de ziar. Cum vrei sa inteleaga cei care vad clipul pe youtube la ce ziar te referi?
Prin urmare, da, ti-am sters comentariul.
Nu cred ca am cenzurat pasaje din discurs, iar in postul meu am facut inca de la inceput o trimitere catre intreg articolul de ziar. Prin urmare, din respect pentru adevar te voi ruga sa-ti revizuiesti afirmatiile.

Anonim spunea...

@Anonymous: videoclipul la care te referi a fost pus pe youtube doar pentru a fi inclus in articol. Dupa cum se vede si din captura ta de ecran, nu am facut pe youtube nici o referire la postul meu, sau la interviul din 2001 al domnului Timoc.
In contextul de mai sus, comentariul tau era lipsit de sens. Faci referire acolo la un articol de ziar. Cum vrei sa inteleaga cei care vad clipul pe youtube la ce ziar te referi?
Prin urmare, da, ti-am sters comentariul *de pe youtube*.
Nu cred ca am cenzurat pasaje din discurs, iar in postul meu am facut inca de la inceput o trimitere catre intreg articolul de ziar. Prin urmare, din respect pentru adevar te voi ruga sa-ti revizuiesti afirmatiile.

Anonim spunea...

Esti prea precoce domnule Eduard si te grabesti sa tragi concluziile inaninte ca partea acuzata sa se poata apara.
In ceea ce priveste cenzura, ce ai de ascuns de ce nu lasi pe fiecare sa isi exprime parerea, ca de aia traim intr-o tara libera cum este America dar se pare ca tu ai ramas cu sechele de pe timpul comunismului.

Anonim spunea...

@Eduard Koller : Atunci cand scoti un pasaj din context, poti sa faci ce trimitere vrei...efectul e cel dat de acel pasaj...si lasi sa se inteleaga ce doresti

Din respect pentru adevar, ...nu e nimeni naiv, sunt doar tehnici ieftine de manipulare !

Anonim spunea...

@ Eduard Koller : Dupa dezastru regizoral oferit de la dezbaterea din New York , asteptam ceva bun din partea dumitale , o prezentare corecta si impartiala

Insa, dumneata MARELE IMPARTIAL care ai criticat acea prezentare...ce ai facut? Te-ai grabit sa scoti niste fragmente si sa ataci fara drept la replica , sa ataci cu toate fortele pe Constantin Timoc

Ne crezi naivi? Doar sti foarte bine ca prima impresie conteaza...ca vei publica toata prezentarea mai tarziu , nu merita efortu

Esti cinic si jalnic !

In colt de lume spunea...

Iata ce spune cel care se ocupa de firma dlui Timoc, din ce se vede mai jos e clar ca nici dl Timoc si nici contabilul sau nu stiau de suspendare. Deh, se mai intampla chiar si in America! :-)

"Am promis ca odata ce voi ajunge acasa am sa va trimit raspunsul de la contabilul meu.

Constantin:

Regarding the suspension of Spaceborne, Inc. by the State of California.

The suspension could have happened for a number of simple reasons. For example a return or payment was lost somewhere in the filing process.

The suspension can easily be removed by the filing of a simple form which I will prepare as soon as possible.

Please let me know if you need anything else.

Brian

Brian Glascott
Temo A. Arjani & Co., LLP
301 E. ColoraDO bLVD., #426
Pasadena, CA 91101
626.578.1978
BGlascott@Arjani.com"

(mesaj preluat preluat de pe blogul lui Eduard Koller http://www.eduard.ro/2008/11/constantin-timoc-fata-cu-adevarul.html#comments)

Anonim spunea...

Dle Mircea R
Am mai gasit un neadevar spus de Dl Timoc in CV.
Citez : "A infiintat in Romania Centrul de Cercetare pentru Radio-Astronomie si SETI pentru care a inceput sa cerceteze unul din cele mai avansate instrumente din acest domeniu " dar acest centru de cercetare nu exista in Romania.
Ar fi bine cand sustineti probitatea cuiva sa va informati in detaliu inainte asupra onestitatii persoanei, in caz ca nu doriti sa sustineti mincinosi

Anonim spunea...

Se pare ca TEHNICALITATEA nu a putut inca fi rezolvata ca pe 28 nov ac firma este inca suspendata. Nu inteleg de ce Dl Timoc a sustinut contrariul cand era evident ca acest lucru se va afla imediat?