vineri, 27 februarie 2009

Cristian Preda

Cum in Romania fiecare zi ne rezerva un eveniment surpriza, iata ca a venit si randul profesorului Cristian Preda.

Declaratia domniei sale prin care isi anunta inscrierea intr-un pardid (PDL) si candidatura pentru un post de parlamentar european, imi produce totusi un regret. Sa ma explic: tare as fi vrut ca dl. Cristian Preda sa ia aceasta decizie in urma cu 5-6 luni, lucru ce-i permitea sa participe la alegerile parlamentare din Romania si implicit sa faca politica la Bucuresti, unde, mai mult decat la Bruxelles sau Strasbourg, este nevoie de competenta, claritate si onestitate.

Ma asteptam, asadar, la o reactie cat se poate de pozitiva a celor interesati de soarta tarii, fata de acest anunt si raman putin mirat ca intalnesc pe bloguri destule comentarii nefavorabile la adresa dlui Preda. Nu ca n-ar avea dreptul sa-l conteste, Doamne fereste, dar ma gandeam ca cei de acasa, stiind mult mai multe despre candidat si despre posibilitatile si ideile sale decat mine, aflat ceva mai izolat in acest colt de lume, il cantaresc in functie de valoarea sa si mai putin in functie de asocierea cu o persoana sau cu un partid. Si atunci nu pot sa nu intreb: mai exista oare respect pentru om si pentru valoare!?

Ne plangem continuu de faptul ca varfurile societatii civile stau deoparte, criticam adesea intentiille unor „curajosi”, pregatiti sa intre in arena politica, cu toate ca suntem, in tot acest timp, constienti ca schimbarea pe care o dorim nu poate fi facuta decat din inauntru! Englezul, mult mai pragmatic decat noi, spune: „if you can’t beat them, join them!”, si nu numai ca o spune, o si face, pentru ca pentru el schimbarea este mult mai importanta decat parerea celor din jur. El nu sta pe margine!


Cu primul ministru din New Brunswick, Canada, dl. Shawn Graham

Am avut ocazia, astazi pot spune placerea, de a-l cunoaste pe dl Cristian Preda in urma cu mai multi ani, treburile si interesele ne-au adus de mai multe ori sub acelasi acoperis. Pot sa va spun, cu mana pe inima, ca am intalnit un tanar serios dar placut, competent dar modest, volubil dar discret, un om care nu incearca sa se impuna dar are prestanta, un om care-si castiga rapid respectul celor pe care ii intalneste.

Si e bine de stiut ca acest respect l-a castigat atat in mediul universitar cat si in inalte cancelarii politice.

Eu unul merg fara rezerve pe mana lui Cristian Preda, iar voi, dragii mei cititori, imi veti da, sau nu, dreptate peste cativa ani.

Sa fie intr-un ceas bun pentru Romania si pentru politica romaneasca!

12 comentarii:

Anonim spunea...

Bine ati venit in pardidul nostru!
Jos comunizmul!

Anonim spunea...

"Adevaratii liberali sunt in PD-L". Sunteti de acord cu afirmatia asta? Ghiciti cine a facut-o, si mai discutam dupa.

Cristian Preda spunea...

Dle Roman,
Va multumesc mult pentru cuvintele dumneavaostra calde. Apreciez solidaritatea.
Pe de alta parte, il rog pe dl Mina, care m-a cautat si pe blogul meu, sa nu se mai refere la trasaturi fizice. E o modalitate neeleganta de discutie. As zice ca e chiar o forma de a bloca dialogul. Eu doresc chiar si in aceste conditii sa discut cu domnia sa. De pilda pe marginea termenului demagocrat. E o constructie nereusita. Indiferent ca e vorba despre demagogie ca forma a democratiei (la antici - ii pot oferi dlui Mina sugestiile bibliografice utile) sau ca e vorba despre variantele moderne de demagogie, e vorba de forme de regim sau de discurs. Nu se poate deci invoca in acest caz alura.
Cat priveste spusele lui atreides, pot explica afirmatia. Am o indelunga experienta a frecventarii cercurilor liberale de la Bucuresti. Ceea ce spun are de aceea o valoare sociologica. Numerosi intelectuali simpatizeaza cu PDL ori chiar s-au alaturat acestei organizatii. Afirmatia are, pe de alta parte, o valoare de indemn. Ii chem alaturi pe cei care identifica dreapta cu valorile democratiei si liberalismului. Daca in prima perspectiva (sociologica) putem discuta (daca imi aduceti probe ca liberalii cu convingeri articulate au ramas la PNL, de pilda), in al doilea ca nu se poate exprima un acord sau un dezacord pentru ca nu e o judecata de fapt, ci un apel.
Sunt deschis oricarei discutii.

Marius Mina spunea...

D-le Preda,nu intrati in panica , nu va cautat nimeni premeditat, am accesat accidental de pe blogul D-lui Mircea Roman, blogul Dvs. Explicatiile pe care le oferiti sunt prea sintetice pentru perceptia publica.
Raman la parerea ca atat eu cat si Dvs. irosim timpul fara a putea ajunge la vreo concluzie solida.Intotdeauna am admirat verticalitatea si principiile care din pacete in politica romaneasca au disparut odata cu moartea Seniorului Coposu.M-as fi asteptat la generatia tanara de politicieni sa-mi demonstreze contrariul , din pacate, majoritatea juniorilor politicii romanesti sunt mai "flexibili" decat cei anchilozati de comunism.Din punctul meu de vedere , a te alatura unei entitati politice numai pentru simplul fapt ca se "vinde" neavizatilor ca fiind de dreapta, reprezinta ceva mai mult decat un exces de ipocrizie si oportunism.Am rugamintea ca pe viitor sa crutati macar pe cei care stiu de unde incepe si unde se termina "dreapta".
In aceasta toamna,odata cu debarcarea lui Traian Basescu de la Cotroceni se va spulbera si psihoza portocalie a dreptei cu radacini socialiste si trandafir pe sigla.
Atunci "adevaratii liberali" se vor imprastia in cele patru zari in cautarea de noi oportunitati.

Cristian Preda spunea...

Dle Mina,
Ma bucur ca putem dialoga. Stati fara grija, nu va banuiesc ca m-ati "urmari" pe diverse bloguri. Era doar o forma politicoasa de a spune ca va "stiu". Sa-mi dati voie sa nu fiu de acord cu cele scrise de catre dvs. In primul rand, nu cred ca irosim timpul discutand. Cred, dimpotriva, ca vom castiga ceva daca dialogam civilizat. In al doilea rand, nu sunt de acord cu dvs cand spuneti ca verticalitatea s-ar fi stins o data cu moartea lui Corneliu Coposu. Aceasta e doar o forma de elogiu. O inteleg, deoarece am simpatizat PNTCD la mijlocul anilor 90. Dar nu pot sa anulez orice sansa semenilor mei prin aceasta eroizare a celui numit Seniorul. In al treilea rand, nu va urmez nici atunci cand discutati despre relatia unei persoane cu un partid. Eu sunt de dreapta de multi ani. N-am fost membru nici al PNTCD, nici al PNL, nici al PD din Alianta DA, desi de-a lungul anilor am votat cu aceste partide si combinatii ale lor (CDR, DA). Intrand in PDL, eu duc cu mine viziunea mea de dreapta, simultan liberala si democratica. Nu intru acolo ca sa fiu hranit cu o lingurita ideologica. M-am dus cu convingerile mele catre partidul care a formulat proiectul cel mai interesant al acestor ani si caruia eu ii spun prooiectul modernizarii. E vorba de o structurare rationala (in sens weberian) a statului. In fine, nu sunr de acord nici cu pronosticul dvs despre prezidentiale. Cu cele mai bune ganduri,
PS Adineauri am postat, dar imediat am si sters comentariul de mai sus, pentru ca am vazut cateva greseli de scriere datorate grabei. Asa ca am corectat si retrimit comentariul acum.

In colt de lume spunea...

@Marius Trimiterile la aspectul fizic, mai ales ca in cazul dlui Preda nu este cazul, zau ca nu se fac. Ele coboara la un nivel
subuman pe cel care le avanseaza.

@ Costel Iancu Google-ul imi da doi Costel Iancu, unul mafiot in Italia, celalalt recent demisionat din ANIF. Sa fie unul si acelasi!?

@atreides Sa stabilim mai inainte ce sunt liberalii. Daca ii luam pe cei din Canada, noi romanii i-am baga cam in PSD, daca vorbim de cei din Romania (PNL) cam tot
acelasi dreak cu exceptia poate a impozitului unic de 16%. Stiti la fel de bine ca si mine ca in Ro nu se poate vorbi de vreo ideologie, totul se rezuma la om, il placem sau nu, de aici si subiectivismul din comentariile noastre.

@Cristian Preda Nu mi-am facut decat datoria fata de cineva pe care-l cunosc, il respect si il
stimez. Nimic mai mult.

Marius Mina spunea...

D-le Preda , e normal sa nu fim de acord unul cu celalalt, nici n-am avea cum.Dvs. reprezentati o cu totul alta "doctrina" si in consecinta, drumurile noastre raman pentru totdeauna paralele.

Un vechi proverb romanesc spune: "Spune-mi cu cine umbli ca sa-ti spun cine esti"
Cine accepta(pentru un privilegiu mai mic sau mai mare) sa faca parte din aceeasi echipa de variatiuni politice cu Traian Basescu, Emil Boc , Elena Udrea ,isi anihileaza valoarea de piata.

In ceea ce priveste "proiectul politic de dreapta" care va fascinat drumul catre membershipul PDL , pastrati-l pentru amatori.
Am trecut de mult de perioada cand cumparam, am devenit de ceva timp, negustor.

Revenind la "prognoza" din toamna tin sa va asigur ca nu este doar un pronostic, este o certitudine.
Seful Dvs suprem nu va candida doar impotriva unui candidat oarecare, depresia in care va intra Romania va fi letala pentru el.

Basescu a fost ptr. Romania ultimilor 5 ani un rau necesar, un fel de vaccin antivariolic cu care romanii trebuiau neaparat injectati ca sa nu se mai infecteze pe viitor.

5 ani de mascarada si prostitutie politica sunt putin cam mult pentru o tara atat de greu incercata.Actul final e mai aproape decat credem Dle Preda.

Anonim spunea...

SKY spunea.. Mi-e teama ca asemenea prestatii precum cele ale PD-L nu lasa loc de speculatii privind sansele lui de a se afla la originea redresarii economice si politice a Romaniei.
As zice ca dimpotriva ,si identificarea ,pana la confundarea totala a Presedintelui cu acest partid si actiunile sale nu pate duce decat la concluzia ca cineva a gresit grav. Basescu ,si a transferat greselile lui asupra partidului( invers nu !),sau sfatuitorii ,printre care va aflati si dvs. care l-au consiliat .
Fuga de la locul accidentului se potriveste de minune cu anunturile dvs din ultima vreme...

Gabriela Savitsky spunea...

Domnule Roman,

asta mi-a adus aminte de o fotografie pe care dumneavoastră aţi avut bunăvoinţa de a mi-o trimite, în 2006. În fotografia aceea sunt, frumoasa dumnevoastră soţie, E. Barbu, în ultima zi a mandatului de prefect, Liviu spătaru, proaspătul primar al Reşiţei...
Vă amintiţi ce zi binecuvântată am petrecut înconjuraţi de prietenia şi buna dumneavoastră voie?

In colt de lume spunea...

Sarut mana Doamna Gabriela Savitsky,
Sigur, imi aduc aminte cu placere de intalnirea noastra de acum mai multi ani, mi-ar face placere chiar sa o repetam, de ce nu chiar vara aceasta. Profit de ocazie pentru a va ruga sa transmiteti toate cele bune amicilor Enache, Liviu si Serban iar pe d-voastra va asigur ca va voi citi cu mult interes. Si pentru ca maine e Martisor primiti si o floare din sufletul meu.

Anonim spunea...

Domnule Preda, am vaga impresie ca va jucati cu cuvintele. Cred ca pentru orice om normal la cap, intre afirmatia "Adevaratii liberali sunt in PD-L" (care poate fi adevarata sau falsa, pentru mine este in mod evident falsa, pentru dumneavoastra nu ma intereseaza cum este) si un apel de genul "Ii invit pe adevaratii liberali sa vina in PD-L", nu exista nici o legatura. Poate ati facut prima afirmatie voind sa o faceti de fapt pe a doua si nu v-ati dat seama (ar fi un semn destul de trist pentru capacitatile dumneavoastra intelectuale), sau poate ati facut prima afirmatie in mod constient; sper ca intelegeti ca aceasta afirmatie este o provocare, si sper de asemenea ca v-ati asumat posibilele reactii ale celor care au vazut in direct afirmatia, printre care si eu, nu stiu care au fost reactiile altora dar stiu ce am gandit eu in mod instantaneu: o injuratura suculenta la adresa celui care a facut afirmatia-nothing personal, va asigur...De altfel, la vreo doua zile dupa aia dl. Stolojan a repetat identic afirmatia dumneavoastra (sunteti cumva intelesi? sau o fi politica de partid?), si desigur a beneficiat din partea mea de aceeasi injuratura...Si a propos, daca nici Crin Antonescu (partenerul dumneavoastra la emisiunea aia) nu e adevarat liberal...

Marius Mina spunea...

@Atreides, nu ai nicio vaga impresie, Dl. Preda chiar se joaca si o face destul insistent , chiar daca le cam amesteca intre ele transformandu-le intr-o incarcatura confuza.Limbajul "politico-ideologic" prestat de Dl Preda ma arunca vreo 30 de ani in urma cand propaganda CC-UTC era trendy. Il urmaresc acum live pe RTV si nu-mi pot stapani emotiile si lacrimile cand ii ascult pledoaria pro basesciana , e ceva de domeniul fanteziei abstracte.Am crezut ca numai Boc are asemenea performante istorice, m-am inselat.
Dle Preda imi cer scuze pentru interventie, aveam impresia ca sunteti colportorul unei minime cantitati de demnitate. Dar e de inteles, e criza mondiala si multi(ca Dvs) procedeaza in consecinta, PD alta parte, sunt convins de onoarea pe care o experimentati candidand alaturi de fiica cea mica si sensibila a sefului de trib .Cel putin acolo nu va mai fi obligata sa strambe limba romana, chiar daca va recidiva , nu va fi inteleasa de nimeni , deci, succesuri depline.
Fiecare produce ce poate pentru a supravietui, unii mai bune, altii doar rele.
Nu uitati insa, inainte sa luati aeroplanul spre Buruxelles sa schimbati firma de pe cladirea din Aleea Modrogan din PEDELENA in "Crucea de Piatra DemocratLibertina", daca tot aveti de gand sa contribuiti la modernizarea PDL ului si a Romaniei.