joi, 26 martie 2009

+ Dr. Jean Taranu

Aflam cu tristete ca dr. Jean Taranu, sufletul comunitatii romanesti din Montreal, s-a stins din viata, ieri 25 martie. Romania si romanii pierd un om de mare suflet, un filantrop, un mare roman. Conform ultimei sale dorinte, propria-i cenusa va fi raspandita atat in Satul Romanesc de la Val David cat si in comuna sa natala Dognecea din Caras-Severin. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca.

Dr. Jean Taranu s-a nascut la 31 ianuarie 1921, la Dognecea, Resita. Dupa absolvirea liceului la Oravita (1940), face studii de medicina, initial la Sibiu, apoi la Breslau si Paris, luandu-si echivalenta de licenta in medicina la Sorbona (1946) ca bursier al guvernului francez.

La Paris a fondat un dispensar pentru refugiatii romani (1947) si a fost secretarul Scolii Romane de la Fontenay-aux-Roses si al Societatii Studentilor Romani din Paris (1945-1947), precum si unul din membrii fondatori al Caminului Studentesc Roman "Mota Marin" din Madrid (1950).

In anul 1951 emigreaza in Canada, stabilindu-se la Montreal. Initial lucreaza intr-un spital, apoi isi deschide propriul cabinet unde a profesat timp de aproape patru decenii ca medic generalist. In 1952 devine unul din membrii fondatori ai Asociatiei Romane din Canada (A.R.C.), fiind primul ei secretar (1952-1956) si apoi presedinte (1956-1970 si 1985-1991). In 1970, impreuna cu Vasile Posteuca si Alexandru Fonta, doneaza Asociatiei o parte din terenul care va deveni ulterior Satul Romanesc de la Val David, in jurul caruia s-au stabilit peste 20 de familii de romani. Aici au loc in fiecare vara numeroase activitati social-culturale romanesti.

In 1970 inaugureaza Ora Romaneasca, emisiune de radio transmisa din Montréal, iar in 1974, buletinul Curierul Romanesc.

Tot in 1974, initiaza fondarea Federatiei Asociatiilor Romanesti din Canada (F.A.R.), a carei presedintie o asuma in perioada 1974-1980. F.A.R. Canada a fost conceputa ca un organism menit sa coordoneze activitatea organizatiilor comunitare romanesti din Canada, ca un for reprezentativ in raporturile cu autoritatile guvernamentale canadiene.

A fost Presedintele Consiliului Consultativ al Etniilor din Québec intre anii 1980-1984 si al Federatiei Gruparilor Etnice din Québec in perioada 1988-2000.

De peste cinci decenii, dl. dr. Jean Taranu a contribuit la crearea unor repere romanesti in spatiul canadian, promovand pastrarea identitatii noastre culturale in procesul de integrare in societatea multiculturala canadiana

Publicatii: "Prezenta romaneasca in Canada" (Bucuresti, 2004); "Amintiri animate" (Bucuresti, 1998); "Présence Roumaine au Canada" (Montréal, 1986); articole publicate in cotidianele montrealeze Le Devoir, Le Temps si in revista International Perspectives din Ottawa; colaborator la revista montrealeza de specialitate Informations médicales et para-médicales.

Premii si distinctii: Ordinul National "Serviciu Credincios" in grad de Comandor, Institutul Cultural Roman (2003); Medalia Comemorativa a Reginei Elisabeta II a Angliei (2002); Medalia Confederatiei Canadiene (1992); Medalia comemorativa pentru merite deosebite in plan social si cultural a Federatiei Gruparilor Etnice din Québec (1981); Ordinul Canadei (1981).

Afilieri: Membru de onoare al Fundatiei Culturale Romane din Bucuresti (1996); Membru al Corporatiei Profesionale a Medicilor din Québec, al Societatii Spitalului Jeanne d'Arc si al Societatii Americane de Geriatrie; Membru al Asociatiei Medicilor din Canada (1960); Membru fondator al Asociatiei Romane din Canada (1952).

4 comentarii:

Unknown spunea...

Doamne, Dumnezeule, odihneste-l in pace!

Mi-a fost dat sa-l cunosc pe doctorul Taranu in vara lui 2008, in coltul de rai de la Val David, pe strada Predeal-Trudeau, apropae de Pont des Roumains. Mi-e inca inima plina. Un om cu suflet mare, minte limpede, forta interioara, multa intelepciune si mult firesc in fiece gest ori vorba. Am stat mult de povesti, iar o parte din convorbire a luat forma unui interviu inregistrat. La incheierea taifasului a tinut sa-mi citesca din cartea sa Destine romanesti in Canada. Ascult acum vocea lui vie si puternica rostind urmatoarele:

"Ceea ce se petrece astazi cu noi, romanii, e boala curata si trebuie s-o tratăm. Neomenia, ignonimia sunt durerile noastre si nu putem renaste din propria cenusa fara un katharsis, fara o descarcare cu efecte terapeutice. Adevarul, oricit ar fi de dureror, vindeca. Numai prin datoria de memorie, de adevar si reconciliere, vom putea porni din nou impreuna la drum. Ora exacta a istoriei nu ne-o poate da decit intilnirea cu ce a fost si ce ar mai putea fi. Jean Taranu. Am citit aceasta concluzie a unei carti a mele doamnei Rodica Albu la 12 august 2008 la Val David. Sa ne fie de bine."

Gabriela Savitsky spunea...

Dumnezeu să-l odihnească între cei drepţi.
Deci nasc şi-n Caraş oameni. Şi nu puţini.
Am cunoscut acum vreo 8 ani când lucram la ziarul Ziua un domn. Sorin Comoroşan. Născut, crescut în Domaşnea. A emigrat în Statele Unite. Este membru al Academiei Americane de Ştiinţe. Are o teorie în matematică, ce-i poartă numele: Spaţiile Comorosan.
În judeţ este quasinecunoscut.
Făcusem demersuri să-i acordăm titlul de Cetăţean de Onoare, dar n-am mai apucat. Poate, data viitoare.
Şi probabil că mai sunt asemenea iluştri prin lume...

In colt de lume spunea...

Sorin Comorosan, biochimist, fizician, matematician, filozof si scriitor, este nascut la Teregova. Timisoara l-a declarat cetatean de onoare in 1994. Domasnea are, la randul ei, cativa reprezentanti de seama in domeniul stiintelor si ale cercetarii, ii amintesc aici pe profesorii si academicienii Martin Jurchescu, Constantin Bona, Maria Puschita si pe scriitorii Ana Simon, Ana Calina Garas. Mai multe despre ei gasiti la: www.domasnea.com

Cat despre recunoasterea valorilor, aceasta se produce, mai intotdeauna, mult prea tarziu. Pacat!

Flavius Ţerbea spunea...

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!