vineri, 23 ianuarie 2009

Viorel Badea: "Nu am inteles pana acum ce inseamna a sprijini comunitatea romaneasca"

Senatorul Viorel Badea, reprezentant al diasporei si vicepresedintele Comisiei de Politica Externa a senatului, participant la Conferinta "Accoglienza per l'integrazione e la sicurezza" (Ospitalitatea prin integrare si siguranta) organizata la Roma de catre Assoforum, recunoaste, in interventia domniei sale, faptul ca autoritatile romane nu au inteles pana in prezent ce inseamna si cum trebuie sprijinita comunitatea romaneasca din strainatate. Dar mai bine sa-i dam cuvantul:

"Emigrantii romani au venit aici constransi de nevoi, dar si pentru ca avem, ca popor, o afinitate istorica cu Italia. Din pacate, nici noi - ca institutii romanesti, nici cele italiene, nu am inteles pana acum ce inseamna a sprijini comunitatea romaneasca sa creasca si sa se dezvolte ca un organism sanatos. E un lucru paradoxal, avand in vedere ca romanii din Peninsula contribuie intr-un mod determinant atat la economia romaneasca, cat si la cea italiana".

"Romanii din diaspora au fost tratati deseori de catre institutii ca un copil caruia trebuie sa-i dai mereu o pensie alimentara. Abia acum, noi, politicienii romani, incepem sa intelegem importanta emigrantilor. Comunitatea de romani de peste hotare este asemenea unui organism care respira prin doi plamani, unul reprezentat de asociatii, altul de Biserica. Iar noi, ca politicieni, trebuie sa cream cadrul legal si institutional in care sa poata actiona si creste asociatiile, respectiv organizatiile non - guvernamentale".

N.M. Pe cand interventii sau luari de pozitii asemanatoare si din partea celorlalti alesi ai diasporei?

Niciun comentariu: