luni, 26 ianuarie 2009

Modificarea Constitutiei

Am adresat profesorului de stiinte politice si consilier prezidential, Cristian Preda, prezent astazi „online” pe Hotnews, doua intrebari legate de statutul romanului din strainatate in raport cu propunerile comisiei prezidentiale de modificare a Constitutiei. Mai jos intrebarile mele si raspunsul dlui Preda.

M.R. : Ma bucura propunerea comisiei prezidentiale de modificare a articolului 17 din Constitutia Romaniei cu privire la "garantarea expresa a dreptului la vot romanilor din strainatate". Este un pas important spre normalitate si unitatea romanilor. Am totusi o retinere, anume, cine imi "garanteaza" ca o ordonanta de urgenta sau o decizie a BEC-ului nu va "bate" Constitutia, asa cum se intampla mereu de 20 de ani incoace!?

In al doilea rand, poate ca nu este o treaba constitutionala, totusi intreb: oare nu a sosit timpul sa incetam diferentierea dintre romani bazata pe locul domiciliului si sa eliminam termenul "roman cu domiciliu in strainatate"? O practica folosita inca din comunism pentru a izola si a reduce influenta politica a romanilor traitori in tari democratice. In totala contradictie cu articolul 25 aliniat 2 din Constitutia Romaniei ( ARTICOLUL 25 (2) Fiecărui cetăţean îi este asigurat dreptul de a-şi stabili domiciliul sau reşedinţa în orice localitate din ţară, de a emigra, precum şi de a reveni în ţară.)


Cristian Preda : Aveti dreptate. Nu domiciliul e esential. As adauga ca legile electorale ar trebui sa faciliteze exprimarea politica a cetatenilor romani, INDIFERENT de domiciliu.

Niciun comentariu: