sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Eugen Tomac la “Romanii de pretutindeni”

Domnul Eugen Tomac a fost numit secretar de stat la departamentul "Romanii de pretutindeni" din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. S-a nascut la 27 iunie 1981 in localitatea Oziornoe (fosta General Averescu) din sudul Basarabiei in fostul judet Ismail.

A venit in Romania la varsta de 17 ani prin programul de burse oferit de Guvernul Romaniei etnicilor romani din jurul granitelor. Este redactor al revistei de cultura istorica Magazin istoric, unde a publicat studii despre Basarabia si romanii de peste hotare, dar si studii privind istoria Statelor Unite ale Americii.

Eugen Tomac este profesor de istorie la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni, institutie ce apartine de Ministerul Afacerilor Externe, unde studiaza tineri din Albania, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Turkmenistan, Ucraina.

A studiat la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti (1999-2003), si a sustinut licenta pe tema "Basarabia, provincie romaneasca la periferia URSS". De asemenea are un master sustinut in cadrul aceleasi facultati pe tema "Mecanisme de deznationalizare in URSS" (2003-2004), in prezent fiind doctorand la Universitatea din Bucuresti. In perioada 2000-2004 a fost presedinte al Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni urmand apoi sa coordoneze proiecte nationale de tineret prin Centrul pentru Educatie Democratica.

In perioada 2004-2006 a coordonat programul "News to Know", proiect implementat cu suportul Departamentului de Stat al SUA in zonele rurale defavorizate din Romania. A lucrat si in presa ca si redactor la Ziua, Confluente, Radio Romania Cultural si Televiziunea Romana.

In octombrie 2008, a candidat, din partea PD-L pentru un fotoliu de deputat reprezentand romanii din Europa de Est si Asia, dar a pierdut in fata lui Tudor Pantiru, de la Alianta PSD-PC, desi a obtinut mai multe voturi ca acesta. De asemenea, a fost consilier personal al Presedintelui Basescu pentru relatia cu romanii de pretutindeni.

A coordonat studiul "Focus on Romanians", raport privind situatia romanilor de pretutindeni, aspecte privind discriminarea romanilor din vecinatatea Romaniei si din diaspora. Situatia invatamantului si mass-media de limba romana, din comunitatile romanesti, sunt principalele capitole abordate in acest prim raport public editat in Romania dupa 1989, februarie 2005.

Coordonator al Colectiei LEX Romanii de langa noi "Comunitati romanesti -drepturi si norme universale", ghid juridic ce cuprinde legi universale si europene privind protectia minoritatilor si combaterea discriminarii pe criteriu etnic, decembrie 2004.

Ii doresc succes!

Niciun comentariu: