miercuri, 3 decembrie 2008

Cei "322"...canadieni,

sunt, de fapt, o suta saizeci si trei. 77 liberali (PL) si 37 sociali democrati (NDP), doctrinar opusi, sprijiniti de 49 separatisti quebechezi (PQ), un fel de UDMR al nostru, au pus de coalitie pentru a rasturna guvernul conservator (PC 143 deputati) recent ales, pe 14 octombrie.

In caz ca votul de (ne)incredere se va tine ( tragerea de timp se practica si pe aici) biata Guvernator General (seful statului), dna Michaelle Jean, obligata sa-si intrerupa voiajul european pentru a interveni in afacerile statului, are in fata dansei 2 alternative: 1. sa declanseze noi alegeri (cu un cost ridicat si greu de justificat in acest timp de criza) sau 2. sa incredinteze puterea coalitiei nou create. Daca o va alege pe cea de-a doua varianta, foarte probabila, atunci noul prim ministru va fi seful demisionar al partidului liberal, dl. Stephane Dion, la carma guvernului doar pana la alegerile noului lider al partidului, in luna mai viitor. Ca la noi ( canadienii), la nimeni, zic unii!

Sa mai spuna cineva ca numai romanii stiu sa foloseasca (un fel de a spune) constitutia asa cum le convine! Iata ca si altii, mai subtiri, sa-i zicem, ne calca pe urme, o diferenta totusi, la canadieni atunci cand se schimba guvernul raman pe loc si secretarele si portarii.

Se asteapta, asadar, discutii aprinse intre politicieni infierbantati, sa speram totusi ca acestia nu se vor inspira de la Marius Marinescu si Anca Constantinescu pe care i-au vazut acum cateva seri pe postul national de televiziune CBC :-) !

P.S. Printr-o decizie surprinzatoare ( premiera in viata politica canadiana), Guvernatorul General al Canadei, dna Michaelle Jean, a dizolvat parlamentul pentru o perioada de 8 saptamani, dandu-i astfel timp premierului actual de a se salva politic. Va imaginati cum vor fi urmatoarele saptamani!

Niciun comentariu: