luni, 29 decembrie 2008

Un An Nou fericit!


Romanilor, oriunde se afla, un An Nou 2009 cu sanatate, intelegere si omenie.

sâmbătă, 27 decembrie 2008

Dan Puric

L-am urmarit, de fapt l-am ascultat pe Dan Puric in emisiunea lui Robert Turcescu. Mi-a facut ziua, optimimismul lui de-a dreptul contagios este medicamentul de care are nevoie fiecare roman, indiferent de starea in care se afla.

Romania profunda despre care Dan Puric vorbeste este Romania pe care majoritatea dintre noi o purtam in suflet, este Romania cu acele resurse nebanuite care dau putere omului sa spere in mai bine.


Multumesc Dan Puric

marți, 23 decembrie 2008

Cantec de Craciun

luni, 22 decembrie 2008

Sa aveti parte

De casa plina, de bucate pe masa, de ganduri curate si de impliniri sufletesti.

Craciun fericit!

sâmbătă, 20 decembrie 2008

Vin colindatorii



Vin colindatorii, cum veneau odata, lerui ler
Sa colinde-n seara asta minunata lerui ler
Dar lii gura-i arsa si lis ochii-n lacrimi lerui ler
Prea degeaba sange, prea degeaba patimi, lerui ler,

Gazdelor crestine sa- i primiti in casa lerui ler
Si cum se cuvine sa-i poftiti la masa lerui ler
Nii trimite sfantul sa ne-'ncerce mila lerui ler,
Domnii mari de astazi sa-si deschida vila lerui ler,
Sovaielnic pasu, mainile plapande lerui ler,
Tremurat lii glasu, nu stiu sa colinde lerui ler,
Daca stau la poarta si nu zic nimica lerui ler
Domnilor de astazi sa va apuce frica lerui ler,

Muta-i intrebarea ce rasuna afara lerui ler,
Am murit degeaba, ce-ati facut din tara lerui ler
Tot in frig si-n foame, tot cu maini intinse lerui ler
Pe la porti straine, ce ne stau inchise lerui ler,

Vin colindatorii cum veneau odata lerui ler
Sa colinde in seara asta minunata lerui ler
Dar lii gura-i arsa si lis ochii-n lacrimi lerui ler
Prea degeaba sange, prea degeaba patimi lerui ler.

joi, 18 decembrie 2008

Remember



In ziua de 15 decembrie 1989, un mic grup de oameni se aduna in fata casei din Timisoara a pastorului reformat Tokes Laszlo. Acestia erau nemultumiti de decizia de mutare fortata a liderului lor religios intr-un alt oras al tarii. La un moment dat, un securist - aflat la datorie, in zona - este luat la bataie. Seara se cinta (e drept ca destul de sfios) "Desteapta-te romane" si se striga lozinci contra lui Ceausescu.

A doua zi, pe 16 decembrie, demonstratia din fata casei pastorului Tokes se extinde in intregul oras si protestele capata tot mai mult un caracter anti-comunist. Intervin fortele de politie si securitate, sprijinite si de armata, si se fac primele arestari.

Represiunea continua si pe 17 decembrie, odata ce manifestatiile de protest cresc in amploare. In dupa amiaza si in seara acelei zile se trage in protestatari.

Pe 18-19 decembrie, ca urmare a represiunii brutale de pina atunci, manifestatiile scad putin in amploare. Protestatarii au intrat in Comitetul Judetean si au aruncat pe fereastra documentele partidului, brosurile de propaganda, scrierile lui Ceausescu si alte simboluri ale puterii comuniste. Au incercat sa incendieze cladirea, dar de aceasta data au fost opriti de unitati militare.

In seara zilei de 18 decembrie, cadavrele celor impuscati mortal la demonstratie, dar si ale unor raniti executati in Spitalul Judetean, au fost sustrase de la morga spitalului si duse la Bucuresti pentru ca urmele represiunii sa fie sterse. Cadavrele vor fi incinerate la crematoriul "Cenusa" din Bucuresti, cenusa a fost colectata in patru pubele de gunoi si ulterior deversata intr-o gura de canal. Intra insa in greva muncitorii de la uzina Elba si in acelasi timp protestele incep sa se extinda in toata tara.

Pe 20 decembrie, coloane masive de muncitori intrau in Timisoara. Circa 100.000 de protestatari au ocupat Piata Operei si au inceput sa strige sloganuri anti-guvernamentale: "Noi suntem poporul!", "Armata e cu noi!", "Nu va fie frica, Ceausescu pica!". In foaierul Teatrului National un grup de oameni va crea Frontul Democratic Roman, cu un program politic in care se regaseau cererile celor aflati in Piata.

In dimineata zilei de 21 decembrie, Nicolae Ceausescu convoaca la Bucuresti o mare adunare a oamenilor muncii cu gindul sa condamne "rascoala de la Timisoara". Vorbeste de la balconul Comitetului Central (CC), evoca o serie de realizari ale "Revolutiei Socialiste". Celebra va ramine expresia sa: "va mai dau 100 de lei la salariu". Curind insa, manifestatia se va dispersa, iar o parte dintre participanti se regrupeaza linga hotelul Intercontinental si incepe o manifestatie de protest.

Incepea Revolutia care a dus la caderea regimului comunist.

Pe 22 decembrie, pe fondul pierderii sprijinului armatei si al fortelor de securitate, Nicolae Ceausescu si sotia sa vor fugi cu un elicopter de pe sediul CC-ului. Trei zile mai tirziu vor fi impuscati in urma unui simulacru de proces.

In acest timp, in Bucuresti si in mai multe orase din tara au loc confruntari violente intre protestatari si ceea ce nici pina astazi nu s-a dovedit daca au existat cu adevarat: teroristii. Regimul comunist era declarat ilegal si se constituia o miscare de uniune nationala, numita Frontul Salvarii Nationale.

Conform datelor oficiale, in Revolutia romana din decembrie au murit 1.142 de persoane, au fost ranite 3.138, iar alte 760 au fost retinute.

miercuri, 17 decembrie 2008

Timisoara

Sunt 19 ani de atunci si constiinta ne obliga sa ne amintim de acei eroi care au luptat si s-au jertfit pentru noi toti si pentru libertatea neamului.

Ei merita, macar odata pe an, gandul nostru pios si o floare pe cruce.

Dumnezeu sa-i binecuvanteze!

"Romanii de pretutindeni" in programul noii coalitii de guvernare

Obiective de guvernare
1.Intarirea legaturilor cu romanii din afara frontierelor tarii, prezervarea si afirmarea identitatii culturale a romanilor de pretutindeni.
2.Dobandirea/redobandirea cetateniei romane si flexibilizarea regimului de vize.
3.Dreptul la munca al romanilor aflati in strainatate.
4.Crearea unui cadru institutional functional in relatia cu romanii de pretutindeni.
5.Asigurarea conditiilor necesare exercitarii dreptului de vot pentru cetatenii romani aflati in afara granitelor.
Directii de actiune Intarirea legaturilor cu romanii din afara frontierelor tarii, prezervarea si afirmarea identitatii culturale a romanilor de pretutindeni ·Promovarea unor actiuni politico-diplomatice profesioniste pentru a transforma comunitatile romanesti din strainatate intr-un avantaj pentru tara noastra, o parghie de influenta si o sursa de mandrie nationala.
·Protejarea si promovarea drepturilor romanilor aflati in afara granitelor tarii, atat pentru cei care traiesc in vecinatatea tarii noastre, cat si pentru cei din emigratie.
·Cooperarea cu statele de origine in baza standardelor europene in materie in vederea garantarii drepturilor la prezervarea identitatii culturale a persoanelor apartinand minoritatilor romanesti autohtone din tarile vecine FYROM, Albania, Serbia, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, inclusiv recunoasterea ca minoritate romana a aromanilor, vlahilor, macedoromanilor, istroromanilor, meglenoromanilor, moldovenilor etc.
·Promovarea in plan educational a proiectelor de sprijin logistic si profesional pentru scolile romanesti intracomunitare.
·Incurajarea, initierea si sustinerea manifestarilor culturale de tip identitar.
·Sustinerea in plan lingvistic si mass-media a proiectelor care au ca obiectiv protejarea limbii romane si elaborarea unei strategii in acest sens. Relatia cu mass-media internationala si locala din tarile in care traiesc comunitati importante de romani va avea ca obiectiv crearea unui orizont de interes fata de realitatile comunitatilor romanesti din lume.
·Sprijinirea proiectelor care incurajeaza implicarea organizatiilor neguvernamentale romanesti in programe cu impact civic-formativ.
·Incurajarea in plan spiritual a proiectelor care vizeaza protejarea si promovarea vietii spirituale a comunitatilor romanesti.
Dobandirea/redobandirea cetateniei romane si flexibilizarea regimului de vize
·Adoptarea masurilor legislative si institutionale privind facilitarea dobandirii/redobandirii cetateniei romane de catre persoanele care sunt indreptatite in acest sens.
·Flexibilizarea regimului de acordare a vizelor, precum si incheierea rapida a unor acorduri bilaterale privind micul trafic de frontiera cu Republica Moldova, Ucraina, Serbia etc.
·Flexibilizarea regimului de acordare de permise de munca temporare pe teritoriul romanesc pentru cetatenii provenind din statele din vecinatatea UE (Republica Moldova, Ucraina, Serbia etc.).
Dreptul la munca al romanilor aflati in strainatate
·Eliminarea progresiva a restrictiilor pe piata muncii in spatiul comunitar pentru cetatenii romani.
·Respectarea de catre statele membre UE, a drepturilor prevazute de legislatia europeana in materia dreptului muncii pentru cetatenii comunitari romani aflati la munca in spatiul UE.
·Cooperarea bilaterala cu statele din spatiul extracomunitar pentru respectarea drepturilor muncitorilor romani din tarile respective.

marți, 16 decembrie 2008

Romanii din afara granitelor, din nou pe... dinafara!

Premierul desemnat, Emil Boc, a declarat marti, dupa intalnirea cu partenerii din coalitia PDL-PSD+PC, ca viitorul Guvern va avea 18 ministere, un premier, un vicepremier si un post de ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Potrivit lui Boc, viitorul Executiv va avea, pe langa premier, un vicepremier,18 ministere si un ministrul pentru relatia cu Parlamentul.

Romanii din afara frontierelor cu toate ca au cerut si minister si reprezentare la nivel de ministru nu vor avea nici minister si nici un ministru delegat ca sa ii reprezinte la nivelul executivului. Probabil, in conceptia coalitiei de guvernare numarul celor peste zece milioane de romani nu este suficient de mare pentru a merita un ministru care sa le apere interesele. Nici macar miliardele de euro trimise anual in tara de acestia nu conteaza oare?

Importanta romanilor de pretutindeni este mare doar in campania electorala, interesele acestora fiind aruncate imediat dupa, in cosul cu anexe al Guvernului si Parlamentului.

Apropos... ati vazut pe unul dintre proaspetii parlamentari reprezentand romanii de pretutindeni iesind si cerand public o reprezentare corespunzatoare pentru acestia, la nivelul executivului?

Preluat din Romanian Global News

miercuri, 10 decembrie 2008

Back to the future!

Iata ca premierul a fost desemnat, cei patru trandafiri (1 + 3) sunt aproape de a se impreuna din nou, totul seamana cu a doua casatorie intre aceasi parteneri, despartiti, mai de demult, de amanti mai chipesi. Mai pe romaneste, inapoi... in viitor!

Ramane totusi de vazut ce ticuri si-au adjudecat cei doi fosti parteneri in acesti ani petrecuti departe unul de celalalt. Eu unul tare ma tem ca, aidoma unor boxeri, fiecare s-a specializat in lovituri specifice, unul de dreapta, celalalt de stanga, asadar, totul se rezuma, de acum incolo, la rezistenta sacului, pardon, a romanului!

vineri, 5 decembrie 2008

Parlamentul "refuzatilor"


click pe titlu

Felicitari si succes!

Am participat sau asistat, fiecare in functie de distanta la care ne-am aflat fata de misiunea diplomatica la care s-a votat, la primul uninominal din istoria post decembrista a Romaniei. Rezultatele ne sunt cunoscute si doresc cu aceasta ocazie sa-i felicit si sa le urez succes in ceea ce vor intreprinde primilor nostri reprezentanti, dnii Mircea Lubanovici si Raymond Luca.

Ambii provin din randul nostru, ne inteleg conditia de roman pe meleaguri straine si au capacitatea necesara de a intelege complexitatea problemelor care ne preocupa.

Noi le vom oferim sprijinul in schimbul unei prestatii de exceptie si demna de reputatia de care se bucura diaspora romaneasca in aceasta parte a lumii.

Problema noastra principala este legata de dorinta de unitate. Va fi nevoie ca prin interventiile domniilor lor pe langa statul roman sa il faca pe acesta din urma sa inteleaga ca participarea diasporei la viata romaneasca este necesara si benefica ambelor parti.

Un prim pas ar fi instituirea rapida a votului prin corespondenta. Acesta ar permite o participare masiva a romanilor din strainatate la viitoarele alegeri prezidentiale din 2009 si implicit la intregul proces de democratizare a tarii. Doar astfel ne vom simti parte integranta a fiintei romanesti.

Domnule senator, domnule deputat, la d-voastra acum cuvantul!

joi, 4 decembrie 2008

De la Bela Karolyi

Vreau, in primul rind, sa multumesc fiecaruia dintre sustinatorii mei din recenta campanie electorala. Vreau, de asemenea, sa felicit pe cistigatorul din colegiul meu si pe toti romanii de pretutindeni care au participat la alegeri.

In ceea ce ma priveste, eu ma simt reinvigorat de recenta campanie electorala si ramin recunoscator si loial suporterilor mei si tarii. Promit sa ramin un sustinator activ al votului transparent in Parlamentul Romaniei unde as vrea ca toti alesii nostri sa voteze la vedere, in asa fel incit, cei care le-au dat mandatul sa poata stii in permanenta cum au votat reprezentantii lor.

Vreau sa ramin aceasi inspiratie pentru suporterii mei si promit sa continui sa ajut pe toti cei din jurul meu sa se concentreze pe viitor, cu speranta ca, in permanenta, ne vom reaminti de greselile trecutului si vom avea impreuna taria sa nu le mai repetam.

Cu prietenie si speranta,

Bela Karolyi

miercuri, 3 decembrie 2008

Cei "322"...canadieni,

sunt, de fapt, o suta saizeci si trei. 77 liberali (PL) si 37 sociali democrati (NDP), doctrinar opusi, sprijiniti de 49 separatisti quebechezi (PQ), un fel de UDMR al nostru, au pus de coalitie pentru a rasturna guvernul conservator (PC 143 deputati) recent ales, pe 14 octombrie.

In caz ca votul de (ne)incredere se va tine ( tragerea de timp se practica si pe aici) biata Guvernator General (seful statului), dna Michaelle Jean, obligata sa-si intrerupa voiajul european pentru a interveni in afacerile statului, are in fata dansei 2 alternative: 1. sa declanseze noi alegeri (cu un cost ridicat si greu de justificat in acest timp de criza) sau 2. sa incredinteze puterea coalitiei nou create. Daca o va alege pe cea de-a doua varianta, foarte probabila, atunci noul prim ministru va fi seful demisionar al partidului liberal, dl. Stephane Dion, la carma guvernului doar pana la alegerile noului lider al partidului, in luna mai viitor. Ca la noi ( canadienii), la nimeni, zic unii!

Sa mai spuna cineva ca numai romanii stiu sa foloseasca (un fel de a spune) constitutia asa cum le convine! Iata ca si altii, mai subtiri, sa-i zicem, ne calca pe urme, o diferenta totusi, la canadieni atunci cand se schimba guvernul raman pe loc si secretarele si portarii.

Se asteapta, asadar, discutii aprinse intre politicieni infierbantati, sa speram totusi ca acestia nu se vor inspira de la Marius Marinescu si Anca Constantinescu pe care i-au vazut acum cateva seri pe postul national de televiziune CBC :-) !

P.S. Printr-o decizie surprinzatoare ( premiera in viata politica canadiana), Guvernatorul General al Canadei, dna Michaelle Jean, a dizolvat parlamentul pentru o perioada de 8 saptamani, dandu-i astfel timp premierului actual de a se salva politic. Va imaginati cum vor fi urmatoarele saptamani!

marți, 2 decembrie 2008

No comment !

DIASPORA

Camera Deputatilor

colegiul 1 William Branza - PD-L - 7324 voturi
colegiul 2 Tudor Pantaru - PSD+PC - 533 voturi
colegiul 3 Mircea Lubanovici - PD-L - 1651 voturi
colegiul 4 Koto Iosif – UDMR - 34 voturi ( da, ati citit bine!)

Senat

colegiul 1 Viorel Riceard Badea - PD-L - 8449 voturi
colegiul 2 Raymond Luca – PNL - 944 voturi