duminică, 28 septembrie 2008

Toamna alegerilor!

Toamna canadiana este, cred, cea mai frumoasa perioada a anului, natura se exprima prin culori magnifice iar temperaturile cresc la nivelul verii. Aceasta „vara indiana”, cum este ea numita de localnici, ne impinge sa ne gasim tot felul de ocupatii in afara caminului si chiar daca perioada coincide cu reluarea slujbelor (nu mai e cazul celui care scrie :-)) ii vezi si ii simti pe oameni cum isi manifesta placerea de a trai si cum se bucura de viata.



Sa fie oare astea motivele pentru care primul ministru canadian, dl Stephen Harper, sa fi declansat alegeri pe 14 octombrie!? In mintea mea imi zic ca asa o fi din moment ce nu am vazut, vreundeva, nemultumiri serioase, tulburari, iesiri in strada, greve, nici macar o criza, de orice marime ar fi fost ea, ba mai mult chiar, culmea, primul ministru nici macar nu este la sfarsit de mandat!!! Toata lumea pare linistita, sondajele indica ca nimic nu se va schimba, ca primul ministru isi va relua scaunul, iar noi, vrem nu vrem, reintram in obisnuintele noastre asteptand iarna si recesiunea economica mondiala pe care ne-o anunta specialistii vremii.

Ma veti intreba, ei bine, si?, ce-i cu asta!?, sunt doar lucruri de toata lumea stiute! Stati totusi putin, poate chiar ma veti ajuta!. Iata despre ce e vorba. In „colegiul” in care eu votez, intra in lupta electorala patru candidati, doi dintre ei, de departe, cu mari sanse de a ocupa locul din Parlament ( la Senat nu se candideaza, senatorii sunt numiti). Primul, liberal ( aici liberalii sunt numiti „Rosii” si sunt catalogati de stanga), deja membru in legislatura canadiana, fost primar, calitate in care a condus orasul spre bunastare si recunoastere internationala, cetatean de onoare al unui oras din Romania, membru al ordinului „ Great friends of Romania”; al doilea, conservator (numiti „Albastri” si catalogati de dreapta), de aceeasi culoare cu primul ministru actual, fost sef de cabinet al celui mai eficace prim ministru din provincia in care traiesc, promotorul a zeci de actiuni si creatorul puntii le legatura dintre aceasta provincie si Romania. Si ca tabloul sa fie complet, ambii imi sunt prieteni!

Intelegeti, sper, dilema mea! Si atunci, eu, roman canadian, pe care dintre cei doi sa-l votez!?

Si asta, vedeti, ma duce cu gandul la alegerile din noiembrie din Romania pentru care imi doresc, la fel cum va doresc si dumneavoastra, o vreme blanda care sa ne scoata obligatoriu din casa si niste candidati care sa ne puna in aceeasi incurcatura in care ma gasesc eu acum.

Dumnezeu sa ne ajute!

Niciun comentariu: