duminică, 12 aprilie 2009

Motiunea Comunitatii Romano-Americane adresata Administratiei Statelor Unite ale Americii

Ca cetateni americani de origine romana, suntem extrem de peocupati in legatura cu actiunile pe care politia secreta le-a luat impotriva populatiei din Republica Moldova, dupa demonstratiile impotriva regimului comunist care a fraudat alegerile parlamentare de curind incheiate.

Sute de oameni au fost arestati si batuti, tinere au fost abuzate sexual, reporterii autohtoni au fost sechestrati, iar colegii lor romani au fost de asemenea detinuti si expulzati dincolo de frontiere fara aviz, fara motivatii si impotriva legii internationale a presei.

Ambasadorul Romaniei, o tara care este un aliat important al Statelor Unite in regiune si un important membru NATO, a fost de asemeni expulzat pe false acuzatii de implicare a tarii in instigarea populatiei la demonstratie si revolta.

In pofida acestor fapte, Ambasadorul Statelor Unite in Moldova l-a felicitat pe Presedintele Vladimir Voronin pentru asa numita “reactie adecvata” la evenimente, fara sa ia o pozitie puternica si clara, ca reprezentant al poporului american practicant al unei democratii reale, in legatura atit cu incalcarea drepturilor omului la libera exprimare si demonstratie pasnica cit si fata de teroarea instituita dupa ce revolta a incetat.

De asemenea, Dl. Ambasador Asif J. Chaudry nu a avut nici o reactie in legatura cu expulzarea colegului sau, Ambasadorul Romaniei in Moldova.

Noi, ca cetateni ai Statelor Unite, suntem socati de pozitia pe care a luat-o oficialul american si consideram ca aceasta a cauzat prejudicii credibilitatii noastre in regiune. In consecinta, cerem fie demiterea din functie, fie rechemarea din post de catre Departamentul de Stat al Statelor Unite al Ambasadorului Asif J. Chaudry.

Statele Unite trebuie sa ia in aceasta situatie deosebita o pozitie puternica in sustinerea Romaniei, aliatul sau important, in momentul in care aceasta tara este tinta unor acuze false exprimate de ultimul regim comunist din lume, cel de la Chisinau, ostil democratiei si libertatii reale.

Statele Unite, ca adevarat campion al democratiei trebuie sa condamne provocarile, maltratarile, tortura, arestarile tinerilor si ale altor segmente ale populatiei din Republica Moldova, care si-au exercitat dreptul de a demonstra liber. Cei arestati trebuie sa fie eliberati de indata.

Orice demers din partea tarii noastre va demonstra ca America nu este de acord cu abuzarea unui popor de catre un guvern comunist vetust care poate crea o destabilizare in zona, cu grave urmari in Europa.

Comunitatea Romano-Americana
11 Aprilie 2009

Niciun comentariu: